Vill du flytta din tjänstepension? 5 tips för att smidigt byta pensionsförvaltare

Tjänstepensionen utgör en stor del av den framtida inkomsten. Är du inte nöjd med din nuvarande situation kan det därför vara klokt att flytta din tjänstepension. Att byta pensionsförvaltare kan ha både för- och nackdelar. För ett så smidigt byte som möjligt vill du säkerställa att din pension omfattas av flytträtt och att avgifterna inte blir för höga – men också förstå vilken typ av sparande som är bäst för just dig.

Små avgifter i ditt pensionsavtal kan innebära stora skillnader i det långa loppet. Upplever du att ditt nuvarande pensionsavtal inte är tillräckligt kan du därför välja att flytta din tjänstepension. Genom att byta bort höga avgifter mot låga kan din framtida inkomst öka med tusentals kronor.

5 tips när du ska flytta din tjänstepension

Innan du väljer att byta pensionsförvaltare finns flertalet viktiga parametrar att ha i åtanke. Om du väljer att flytta din tjänstepension utan att ha koll på dessa kan bytet istället kosta dig onödiga summor. Nedan följer våra 5 bästa tips för att byta pensionsförvaltare så effektivt och lönsamt som möjligt.

1. Se till att du kan byta pensionsförvaltare

Första steget i att flytta sin tjänstepension består i att se till att en flytt faktiskt är möjlig. I många fall är det inga problem att byta pensionsförvaltare, men det bygger på att din nuvarande försäkring omfattas av flytträtten. Grundregeln är att de flesta kollektivavtalade tjänstepensioner har flytträtt. Är tjänstepensionen inte kollektivavtalad kan det dock se olika ut från fall till fall.

Även om din tjänstepension omfattas av flytträtt behöver du vara medveten om andra regler som kan hindra dig från att byta pensionsförvaltare. Om återbetalningsskydd ingår i din nuvarande pensionslösning kan du exempelvis endast byta till en lösning som gör detsamma.

Är du osäker på om du kan flytta din tjänstepension? Fråga din nuvarande pensionsleverantör. De har svaret!

2. Förstå varför du vill flytta din tjänstepension

För att ta reda på om ett byte är lönsamt eller inte är det viktigt att förstå varför du vill flytta din tjänstepension. Kanske beror det på att du är missnöjd med din nuvarande pensionsplan? Eller kanske vill du samla din pension på ett och samma ställe? Svaret på frågan ”varför?” ger dig en större förståelse för vad din nya pensionsleverantör bör erbjuda. På så sätt kan du exempelvis enklare förstå om traditionell försäkring eller fondförsäkring är det bästa valet för just dig.

3. Se över tjänstepensionens avkastning

När du vet att du kan flytta din tjänstepension och vad du eftersöker i en ny pensionsleverantör är det dags att börja jämföra alternativen. Detta är viktigt eftersom du endast flyttar pensionskapitalet, inte själva försäkringen.

Som tidigare etablerat finns flertalet anledningar till varför man kan vilja flytta sin tjänstepension. En av de vanligaste är att man vill få en högre framtida inkomst. I dessa fall är tjänstepensionens avkastning den viktigaste faktorn att undersöka. På så sätt kan du enkelt få en tydlig uppfattning om det är värt att byta till din tänkta pensionsförvaltare eller inte.

4. Räkna ut din kostnad för att flytta tjänstepension

När du väljer att flytta din tjänstepension är kostnaden en viktig faktor. Vanligt är att bolaget du flyttar från tar ut en så kallad flyttavgift. I dag är det dock reglerat hur stor denna summa får vara, vilket gör att den ofta inte utgör ett skäl för att flytt ska utebli.

Kostnader för att flytta sin tjänstepension kan komma i andra former än enbart en flyttavgift, kostnaden kan ju dras av ditt pensionskapital också. Säkerställ därför att den pensionsförvaltare du vill byta till inte tar ut några dolda avgifter för ditt sparande, så som en försäkringsavgift.

För att undvika oförutsedda utgifter bör du därför se över vilka avgifter din nya pensionslösning medför. Väljer du till exempel att pensionsspara i fonder tillkommer en avgift för detta. Se därför till att jämföra olika fondavgifter, för att få en blick över vad du kan komma att betala i slutändan.

5. Glöm inte bort riskförsäkringarna

Många som ska byta pensionsförvaltare tenderar att enbart se till sparandeformerna. Glöm inte bort att se över riskförsäkringarna hos ditt tilltänkta pensionsbolag. Riskförsäkringar, så som sjuk- olycksfalls- och livförsäkring, utgör även dem en viktig del av sparandet och din framtida inkomst. Även här är det viktigt att jämföra priserna, så att inga onödiga avgifter äter upp ditt sparande.

Hur flyttar jag min tjänstepension?

När du hittat en ny lösning att byta till är det dags att göra slag i saken. Hur du gör för att byta pensionsförvaltare skiljer sig åt beroende på hur din situation ser ut. Ofta kan det bolag du flyttar till hjälpa dig i processen. Vanligt är att du fyller i en blankett och att detaljerna i bytet därefter hanteras bolagen emellan.

Att byta pensionsleverantör kan vara ett sätt att få ut mer av sitt sparande. Vill du veta mer om vilka faktorer som kan hjälpa dig att maximera pensionen? Klicka på länken nedan!

5 sätt att maximera pensionen som företagare

Nästa
Nästa

Starta företag i Sverige som utländsk medborgare – hur fungerar pensionssparandet?