Kunskapsbanken

  • Kunskapsbanken
  • Pensionsförsäkring för företag – glöm inte att anmäla ändringar som påverkar pensionen

Pensionsförsäkring för företag – glöm inte att anmäla ändringar som påverkar pensionen

Skriven av Pensure
Uppdaterad 30 apr. 2021
Så administrerar du en pensionsförsäkring för företag

Att anmäla förändringar i livssituation och arbetsvillkor är viktigt för att få ut rätt förmåner av sin pensionsförsäkring. Företaget ska alltid rapportera in ändringar gällande lön och sysselsättningsgrad. Vid utebliven rapportering riskerar pension- och sjukförsäkring att bli lägre än vad man har rätt till.

Företaget anmäler ändringar som påverkar pensionsförsäkringen

Ändringar i ens livssituation kan ske snabbt och oväntat. För den med pensionsförsäkring via företaget kan detta skapa onödiga konsekvenser om förändringarna inte rapporteras in. För att se till att de anställda har den pensionsförsäkring och de förmåner de har rätt till är det viktigt att som företagare alltid anmäla ändringar som påverkar pensionen.

Löneförändringar som påverkar innehållet i ditt pensionsförsäkringsavtal

Det finns många olika typer av ändringar i ens livssituation som kan påverka pensionen om man har pensionsförsäkring via företaget. En av de vanligaste gäller förändringar i inkomsten. Om en ökning eller sänkning av lönen sker innebära ska detta rapporteras av företaget. Om till exempel en lönehöjning inte anmäls kommer den anställd få lägre pension än vad denne har rätt till.

Om rapportering uteblir påverkas inte bara pensionen - även andra försäkringar, så som sjukförsäkringen, blir för låg. Detta medför bland annat lägre pensionsinbetalning vid sjukdom under en längre tid. För att bättre förstå hur du påverkas kan du se över din tjänstepensions avgifter.

Höj pensionen vid löneökning

En löneökning är viktig att rapportera in också eftersom den ger möjlighet att höja pensionen och andra försäkringar hos företaget. Detta gäller upp till ett visst belopp. Ska pensionsförsäkringen höjas med en summa på över ca 15% av din nuvarande försäkring krävs en extra hälsodeklaration.

Övriga ändringar påverkar pensionsförsäkringen

Det finns även andra ändringar som är viktiga att de rapporteras in av företaget för att pensionsförsäkringen ska vara korrekt, däribland finns förändring av arbetstid. Förändring av arbetstid kan innebära mycket, men grundregeln är att allt inom kategorin ska anmälas. Allt från att gå upp eller ner i arbetstid till att vara föräldra- eller studieledig är förändringar som påverkar din pension och därför behövs rapporteras.

Anmäl digitalt och smidigt hos Pensure

Har du glömt att anmäla förändringar som påverkar pensionen? Det är inte för sent! Du kan alltid rapportera in ändringar som släpar upp till tre år i efterhand. Vi på Pensure vill alltid göra det så enkelt som möjligt för våra kunder. För att alla ska få ut det mesta av sin pensionsförsäkring erbjuder vi ett digitalt verktyg där man snabbt och enkelt kan uppdatera oss om alla typer av förändringar, så pensionen blir rätt.

Dessa ändringar ska inte vara något som äter tid av företagets grundläggande verksamhet. Därför ser vårt digitala verktyg till att ni kan fokusera på det ni kan bäst, så fokuserar vi på det vi kan bäst – pensioner. Här kan du läsa om hur TechFactory sparade värdefull tid efter att ha bytt till tjänstepension hos Pensure.

Tidsbesparing och trygghet - därför valde TechFactory Pensure

team
Prata med en expert

Bli kontaktad eller chatta direkt

trees