Kunskapsbanken

  • Kunskapsbanken
  • Så får du högre pension – 5 tips för ditt pensionssparande

Så får du högre pension – 5 tips för ditt pensionssparande

Skriven av Pensure
Uppdaterad 14 juni 2021
För högre pension finns många nyttiga tips för ditt pensionssparande.

Har du någon gång reflekterat över hur hög din framtida inkomst kommer bli? I de allra flesta fall är svaret ja. En hög pension är något de flesta anser vara viktigt. Det är dock inte alla som vet hur man bör gå till väga. Så hur gör man för att få en högre pension? Nedan sammanställer vi våra 5 viktiga tips för ett lukrativt pensionssparande.

1. Minimera avgifter för tjänstepension

Tjänstepensionen står vanligtvis för den näst största delen av din pension. Därmed utgör tjänstepensionen ett av de bästa sätten att pensionsspara för att få högre pension. Om du omfattas av kollektivavtal ingår tjänstepension. Om du inte omfattas av kollektivavtal är tjänstepension något du bör säkerställa att du har.

För att få högre pension är det viktigt att du har ett fördelaktigt avtal för tjänstepension. Ett fördelaktigt avtal är ett som passar din egen situation och som inte tyngs av dyra, onödiga avgifter.

Många avtal för tjänstepension kommer med så kallade försäkringsavgifter. Dessa kan ha stor negativ inverkan på ditt totala slutbelopp och det är därför viktigt att veta exakt vad du betalar för. Avgifter av detta slag kallas ofta för ”dolda avgifter” då de ibland kan vara svåra att hitta. Ett tips för ett bra pensionssparande är därför att jämföra avkastningen för olika tjänstepensioner.

2. Optimera din risknivå

Ett annat viktigt tips för ditt pensionssparande är att placera ditt kapital rätt. Din tjänstepension placeras i fonder via antingen traditionell förvaltning eller fondförvaltning. Med traditionell förvaltning sköter pensionsbolaget förvaltningen åt dig, medan den som väljer fondförvaltning själv ansvarar för placeringen. Vilket som passar dig bäst väljer du själv, men för den som inte har tid att sätta sig in i olika fonder är det bästa sättet att pensionsspara ofta genom traditionell förvaltning.

Att dina pengar får växa i fonder ökar möjligheten till högre pension. För så hög pension som möjligt är det dock viktigt att välja rätt risknivå. Risknivåerna delas in i tre kategorier:

  • Låg risk
  • Medelhög risk
  • Hög risk

Vilken risknivå du väljer bör grundas på dina egna preferenser. Ett bra tips för pensionssparande är dock att sprida ut risken. Detta innebär att en del av ditt kapital är mer säkert, medan du tar större risker med en annan del av kapitalet. Ett annat viktigt tips för pensionssparande i fonder består i att minska risken ju närmre du är att ta ut pengarna.

Även här är avgifter något som riskerar att minska dina möjligheter till högre pension. Ett bra tips för ditt pensionssparande är därför att jämföra fondavgifterna i olika pensionsplaner.

3. Undersök möjligheten till löneväxling

Löneväxling är innebär att du via företaget/din arbetsgivare sätter av en del din bruttolön till tjänstepension. Detta möjliggör ett större ingående kapital och kan därmed vara ett effektivt sätt att uppnå högre pension. För att löneväxling ska ge full valuta bör din bruttolön inte understiga 43 000 kr i månaden.

Om du är anställd bör du kolla med din arbetsgivare om löneväxling är möjligt! Påpeka då att det inte kostar något för arbetsgivaren.

4. Pensionsspara privat

Den allmänna pensionen och tjänstepensionen utgör de största delarna av din pension – men för att få högre pension är det även viktigt att pensionsspara privat.

För eget sparande finns flera olika tillvägagångssätt. Två tips för att pensionsspara privat är att göra det via investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring. Dessa två tillvägagångssätt ger dina pengar möjlighet att växa, vilket i slutändan kan ge dig högre pension.

5. Optimera uttaget av din pension

Vårt femte och sista tips för ditt pensionssparande består i att tänka över hur du tar ut din pension. Många väljer att ta ut sin pension under en kortare tidsperiod. Detta är något som kan påverka pensionen negativt.

Du väljer själv över hur lång tid du vill ta ut din pension. Detta kan du göra över så kort tid som fem år. Att ta ut pensionen för tidigt eller för snabbt kan dock innebära att du står utan resurser senare i livet.

Tar du ut en stor andel av din pension under kort tid riskerar du högre inkomstskatt. För högre pension är vårt tips därför att sprida uttaget över en längre tidsperiod.

Högre pension med Pensure

Dessa tips för pensionssparande är viktiga faktorer i Pensures pensionslösning. Du får bland annat tillgång till tjänstepension utan försäkringsavgifter, rabatterade fondavgifter och en digital plattform som gör löneväxling enkelt.

För att maximera pensionen finns flertalet viktiga faktorer. Vill du veta mer om hur Pensure arbetar för att din pension ska växa? Här kan du läsa mer om vår digitala pensionslösning.

Pensure – ett modernt alternativ i den fyrkantiga pensionsdjungeln

team
Prata med en expert

Bli kontaktad eller chatta direkt

trees