Kunskapsbanken

  • Kunskapsbanken
  • Starta eget företag – vad händer med din pension?

Starta eget företag – vad händer med din pension?

Skriven av Pensure
Uppdaterad 4 juni 2021
Att starta eget företag innebär eget ansvar för pensionen.

Att starta eget företag kommer vanligtvis med massvis av frågor. Några av de vanligaste rör pensionen. Allmän pension och eget sparande är två stora delar av pensionen, men för egenföretagare blir tjänstepension en extra viktig del. Genom ett fördelaktigt avtal för tjänstepension är det enkelt för dig att uppnå samma trygghet som en anställd – både nu och i framtiden.

När du ska starta eget företag har massvis av idéer säkerligen flugit genom ditt huvud och kanske har du landat i en som passar dig. Att driva eget företag kommer ur många aspekter med större frihet – så även din pension.

Många egenföretagare upplever sin pension vara ett krångligt element. Det behöver det inte vara. Så länge du har koll på vad som gäller kan du enkelt att säkra en trygg framtid även om du valt att driva eget företag.

När du väljer att starta eget företag är det du själv som tar över det fulla ansvaret för din pension. Pensionen består vanligtvis av tre delar: den allmänna pensionen, tjänstepensionen och eget sparande.

Allmän pension när du har eget företag

För att den allmänna pensionen ska bli tillgänglig för dig som väljer att driva eget företag krävs att du betalar skatt. Därför vill du se till att alltid ta ut en marknadsmässig lön. När du startar eget företag är det dina inbetalningar till Skatteverket som gör att du tjänar in till den allmänna pensionen.

För många svenskar står den allmänna pensionen för mindre än hälften av den framtida inkomsten. De flesta egenföretagare anser därför att den allmänna pensionen inte är tillräcklig. Av denna anledning är tjänstepension för egenföretagare ett bra och viktigt komplement.

Starta eget företag – tjänstepension är en viktig del

Som egenföretagare är tjänstepension även det något man själv ansvarar för. Tjänstepension för egenföretagare är en stor marknad och avtalen kan ha olika stora skillnader mellan sig. En tjänstepension som inte är kollektivavtalad har inga krav på sig vad gäller avgifter och avsättning. När du väljer din pensionslösning bör du därför alltid jämföra avgifter och avkastning för tjänstepensionen.

För att uppnå samma trygghet som en anställd rekommenderas en avsättning till tjänstepension på 4,5% av lönen för dig som valt att driva eget företag. Om du väljer att starta eget aktiebolag har du rätt att göra avdrag vid avsättning till tjänstepension. Detta avdrag uppgår som högst till 35% av lönen upp till 10 prisbasbelopp.

För att din tjänstepension i slutändan ska bli så stor som möjligt bör du även vara medveten om hur dina pengar placeras. Även här är avgifter något du bör undersöka. I detta skede är det en fördel att göra en jämförelse av fondavgifterna.

Ekonomisk trygghet när du startar eget företag – inkludera riskförsäkringar

När du väljer att starta eget företag är även din nuvarande ekonomi en faktor som tar stor plats. Att driva eget företag innebär att man inte omfattas av samma skydd som en anställd. Viktigt att komma ihåg är därför att tjänstepension innebär mer än ”enbart” pensionen – här kan du även inkludera viktiga riskförsäkringar.

När man talar om riskförsäkringar talar man vanligtvis om sjuk-, olycksfalls-, liv- och premiebefrielseförsäkring. Du väljer själv vilka du vill inkludera i din pensionslösning, men kom ihåg att samtliga bidrar till ökad ekonomisk trygghet. Om du exempelvis blir sjuk under en längre period kan en sjukförsäkring innebära att du får fortsatt inkomst.

Eget företag – eget sparande

För en så bra pension som möjligt är ett eget sparande alltid en fördel, så även för den som väljer att starta eget företag. När man driver eget företag är det inte ovanligt att se företagets tillgångar som en typ av sparande. Du rekommenderas dock att ha ett eget, privat sparande. På så sätt har du säkrat en trygghet om något oväntat inträffar.

Den som valt att starta eget företag i form av enskild firma får dessutom göra avdrag på sitt privata sparande upp till 35% av lönen till 10 prisbasbelopp.

Även för det egna sparandet kan fonder vara ett bra alternativ, då dina besparingar ges möjlighet att växa innan de kommer till användning. Även här vill du se till att avgifterna inte är för höga. Du ska spara en lång tid och höga avgifter kan därmed hinna äta en stor del av ditt sparade kapital.

Villkor för tjänstepension som passar egenföretagare

För ett så lukrativt sparande som möjligt är tjänstepension något egenföretagare har stor nytta av. Det finns en uppfattning om att tjänstepension mest är till för de större företagen och att det kan bli kostsamt för de mindre. Så behöver inte vara fallet.

Med en pensionslösning hos Pensure får du som egenföretagare tillgång till tjänstepension med fördelaktiga villkor helt utan försäkringsavgifter. Istället betalar du en rabatterad avgift för de fonder du väljer att spara i, vilket bidrar till att din pension kan växa sig större.

För att du som egenföretagare ska få ut det mesta av din pension finns mängder av tips. Här har vi sammanställt våra 5 bästa.

5 sätt att maximera pensionen som företagare

team
Prata med en expert

Bli kontaktad eller chatta direkt

trees